De molen is van het merk Herkules en werd in 1928 gebouwd door de Vereinigte Windturbine Werke AG te Dresden voor de bemaling van de polder De Twee Provinciën. De molen staat aan de Lauwers, waarin hij het overtollige waterbezwaar uitslaat. Het waterschap omvatte bij oprichting in 1918 230 ha op het grondgebied van de gemeenten Achtkarspelen (provincie Friesland), Grootegast en Grijpskerk (provincie Groningen).
De naar Amerikaans model ontstane windmolen van het merk Herkules Metallicus, uit Duitsland geïmporteerd door de Rotterdamse handelsmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen, werd 1928 alhier door de fa. Koelstra en Dolk geplaatst. De molen bemaalde als enige de gehele polder. De molen werd in 1991 gerenoveerd. In 2011 volgde een nieuwe restauratie.
De toren met windrad staat op een onderbouw. Dit zgn. molenhuis is opgetrokken uit gesinterde rode bakstenen, met een stroomlaag als gevelafsluiting. In de onderbouw zitten vier recente houten getoogde kruisvensters. De opgeklampte houten rondboogdeur is vernieuwd. Het molenhuis is gedekt met een platte betonnen dekplaat waarvan het overstek is geprofileerd en aan de onderzijde op regelmatige afstand is voorzien van geprofileerde consoles. De stalen toren staat op de betonplaat en heeft een ladder en een houten platform. Het windrad heeft een vlucht van 11 meter en telt 30 gegalvaniseerde ijzeren bladen. De molen is voorzien van twee vanen: een hoofdvaan en een zijvaan. De eerste dient voor de zelfregeling naar de windrichting, de tweede voor de zelfregeling naar windsterkte.
De inlaat is voorzien van een ijzeren krooshek, waarachter de ijzeren vijzel ligt. De uitstort bestaat uit een betonnen vloer met gemetselde muurtjes.
Bron: DHM Molenbestand.
-----
In 2008 werd de windmotor met zeven andere door het Wetterskip Fryslân overgedragen aan de Stichting Waterschapserfgoed.
Op 22 augustus 2011 werd de restauratie van de windmotor, uitgevoerd door Mannen van Staal te Winsum, afgesloten. Deze was hard nodig: delen van de windbladen ontbraken, de hoekpoten waren bijna doorgeroest, en de waterlopen en de stalen vijzelbak waren er slecht aan toe.
De bladen zijn nu van roestvast staal, het staalwerk is gestraald en voorzien van een coating, de lagers zijn voorzien van een automatisch smeersysteem, en de geklonken vijzel werd verlengd zodat de molen in staat is de polder te bemalen.
Bron: "'Berg oud ijzer' verandert in trotse Herkules", Ed van Gerven, Molens nr. 103, sept. 2011.
Aanvullingen
Poldergrootte 170/55 ha, z.p. -0,66 m, w.p. -0,86 m. Bron: waterstaatskaart Leeuwarden Oost, herzien in 1942, gedeeltelijk bijgewerkt tot 1948. Rij 16, kolom 11.
2. Foto: W. Jans, 18 mei 2007 3. Foto: Gijs van Reeuwijk, 8 juli 2011 5. Foto's: Wim Mensinga, 17 feb. 2016