plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.4168
aanduidingDe Oude Molen
plaatsHalsteren
gemeenteBergen op Zoom
provincieNoord-Brabant
locatie RD X 78447, Y 395050
N 51.539205, O 4.283732
   
standplaatsSteenbergseweg 29
gebouwd 1881
(zie Verwijzingen v. voorganger)
statusbestaand
toestandgoed
maalvaardigja
eigenaarparticulier
  
   Constructie
beschrijvingmaalderij
typemotormaalderij
inrichting1 maalkoppel
plaatje
1. Foto: Willem Jans, 26 maart 2006
   Verwijzingen
voorgangerDatabase van Verdwenen Molens, dbnr. 4093
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 12863
   Geschiedenis
Nabij de plek van de Oude Molen werd een stoommaalderij gebouwd, welke later werd aangedreven door een dieselmotor van het bekende fabricaat Dekkers. Deze maalderij en motor is behouden gebleven en door de eigenaar Robben gerestaureerd. De maalderij is altijd in werking te zien op de Westbrabantse Molendag.
Ton Meesters.

NB. De maalderij van de fam. Robben is in 2006 voor de laatste keer geopend geweest, tijdens de West-Brabantse molendag.
J.C. Robben, 13 januari 2007.
-----

Op 14 januari 1881 vroeg Jacobus Bogers toestemming om "een vast stoomwerktuig van acht paardenkrachten, met ketel, tot het daarstellen der benoodigde beweegkracht tot het malen van graan" te mogen plaatsen in een nieuwe te stichten gebouw bij zijn bakkerij. De toestemming werd verleend.
In 1902 was de maalderij eigendom van M.C. Eestermans, de weduwe van J. Bogers.

In 1906 plaatsten de erven Bogers een Crossley zuiggasmotor van 14 pk in het machinegebouw op het erf van de woning. Later (?) stond er een Dekkers gloeikopmotor, vanaf ca. 1925 gebouwd door de Machinefabriek A.D. Dekkers & Znn. te Roosendaal.
In 1925 was Leonardus Bogers de molenaar.

Eind 1960-er jaren verkocht eigenaar fam. Van Sprundel het huis met maalderij en schuur aan fam. Van Meer uit Tholen. Deze braken de boerderij af en bouwden een nieuwe woning. Aan de maalderij werd weinig gedaan. Er werd een muur van gele steentjes voor de originele muur gezet. Ook werd de linker maalstoel uit de maalderij gesloopt en werd daar een dubbele deur gemaakt om stallingsruimte te maken.

Via enkele andere eigenaren kocht eind 1989 de heer Robben het huis en opstallen op een veiling. Hij verrichtte het nodige herstel aan het huis en de schuren. Daarna volgde een zeer ingrijpende restauratie/herbouw van de maalderij, zie het uitgebreide verslag in onderstaande bron.

Origineel was de maalderij voorzien van een koppel kunststenen om veevoeder te malen en een koppel natuurstenen voor consumptiemeel. Dat laatste koppel was er eind 1960-er jaren uit gesloopt, een steen ligt in de tuin en de andere in het huis onder de open haard. De rechter maalstoel bleek verzakt door het ontbreken van een fundering, en een steen gescheurd. Bovendien bleken het twee lopers te zijn.

In Duitsland werd een nieuwe ligger besteld, die geschikt was voor consumptiemeel. Bij het plaatsen werd gebruikt gemaakt van de oude steenkraan. Verder werd al het houtwerk van de maalstoel vernieuwd.
Hierna werd een nieuwe aandrijfas naar de motorruimte gemaakt, met nieuwe lagerblokken. Op zolder werd een zakkenhijs (luiwerk) gemaakt. De Dekkers-motor werd ook volledig gereinigd, ingrijpend gereviseerd en geschilderd.

Uiteindelijk was de maalderij weer functioneel. Tijdens enkele West-Brabantse Molendagen kwamen er meer dan duizend bezoekers om de maalderij in werking te zien. Verder werd er dan brood gebakken en werden er andere activiteiten georganiseerd. Vanwege de later afnemende bezoekersaantallen werd besloten om met het 125-jarig jubileum in 2006 voor het laatst mee te doen aan de Molendag.

Bron: "Maalderij de Oude Molen 1881 - 2006", Jaarboek 2006 Heemkundige Studiekring Halsteren-Lepelstraat, bladzijde 92 t/m 152.

plaatje
plaatje
plaatje
plaatje
5. Foto's: Willem Jans, 26 maart 2006


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2019-11-11 16:04:37
Colofon en copyrights