plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.41
aanduidingWindmotor Ysbrechtum
plaatsIJsbrechtum/ Ysbrechtum
gemeenteSúdwest-Fryslân
provincieFryslân
locatie RD X 171995, Y 561706
N 53.041982, O 5.640599
   
standplaatslangs ringweg Sneek, westzijde
gebouwdcirca 1930-1935
(zie Verwijzingen v. voorganger)
statusbestaand
toestandgoed
maalvaardigja
eigenaarMolenstichting Súdwest-Fryslân
  
   Constructie
omschrijvingmiddelgrote windmotor
fabricaatBakker, IJlst
typeRecord
leverancierFa. Bakker, IJlst
inrichtingwaaierpomp
raddiameter4 m
bladen12
plaatje
1. Foto: Ronald Bakker, 22 maart 2020
   Verwijzingen
voorgangerDatabase van Verdwenen Molens, dbnr. 10630
inventarisnr.16 Bergstra&Hengst
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 11478
monumentnr.514108 (Monumentenregister RCE)
   Geschiedenis / beschrijving
Deze windmotor is een markant herkenningspunt in het open gebied tussen Ysbrechtum en de noordelijke rondweg rond Sneek. De Bakker-windmolen van het type "Record, nr. 14", is in Nederland vervaardigd en begin 20e eeuw ontworpen door de Gebr. Bakker te IJlst. De molen werd begin 1930-er jaren gebouwd op de plaats van een afgebroken traditionele windmolen. De molen bemaalt het voormalige bemalingsgebied "Ysbrechtum" en maalt uit op de Franekervaart (Friese boezem).
Deze molen is als uitzondering bij windmotoren van deze afmetingen uitgerust met 12 in plaats van 16 wiekbladen.
De toren staat in een uit beton opgetrokken funderingsbak, voorzien van houten deksels. In de funderingsbak is een stalen waaierpomp aangebracht, voorzien van een houten opleiderpijp met een houten terugslagklep. Aan de polderzijde is een stalen kroosrek aangebracht.De stalen toren heeft een ladder en een achtkantige stelling bestaande uit stalen liggers, een houten dek en een stalen hekwerk. Aan de bovenzijde van de toren is een gietstalen motorlichaam aangebracht. Het 12 gegalvaniseerde stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 4 meter. Het rad bestaat uit 6 straalarmen waartussen segmenten, met ieder 2 bladen, verbonden door twee ringen, zijn aangebracht. De molen is voorzien van één vaan, voor de zelfregeling naar de windrichting. De zelfregeling naar windsterkte gebeurt doordat bij toenemende omloopsnelheid de optredende tanddruk-reactiekracht van het windrad groter wordt dan de spanning van de schroefveer van de vaan, de molen zal zich hierbij krimpend uit de wind draaien. De bovenas van de molen is voorzien van een vanginstallatie die automatisch in werking treedt bij het uit de wind draaien van de molen. De molen is voorzien van een gietstalen gaande werk en stalen spillen. De waaierpomp wordt hierbij direct aangedreven door de verticale spil.
Aan de onderzijde van de toren is een kastje bevestigd voor het onderbrengen van smeermiddelen. Op de toren is een emaillen bordje aangebracht met hierop de tekst "Gebr. Bakker IJlst Poldergemalen".
Bron: DHM Molenbestand.
-----

De molen verschijnt pas op de waterstaatskaart vanaf 1972.
-----

De toren staan op een vierkante betonnen waaierpomp-put. De torenbreedte onder bij de fundering is ca. 175 cm. De staanders van de toren bestaan uit hoekprofielen met een breedte van 7 cm. Het kastje voor hulpmateriaal, dat vroeger onderaan de toren zat, was niet meer aanwezig, evenals het houten putdeksel. De windmotor, die er nog wel bedrijfsvaardig uitziet, zou wel weer eens een conserveringsbeurt kunnen gebruiken, want de roestvorming heeft z'n intrede al gedaan.
Jan Wagenaar, 27 feb. 2016.
-----

Sinds de zomer van 2016 is de molen eigendom van de Molenstichting Súdwest-Fryslân.
De windmotor werd op 30 augustus 2017 gedemonteerd om gerestaureerd te worden bij de Mannen van Staal in Leeuwarden. Het bouwkundige en waterbouwkundige werk werd door Jurriëns Noord uit Sneek uitgevoerd.
Op 30 mei 2018 werd de molen weer teruggeplaatst.
Teake Visser, 10 sept. 2017 - 31 mei 2018.

plaatje
2. Foto: Willem Jans, 17 okt. 2003
plaatje
3. Foto: M. Ravesloot, 22 juni 2009
plaatje
plaatje
5. Foto's: Ronald Bakker, 22 maart 2020


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2022-07-03 19:23:15
Colofon en copyrights