De windmotor stond vanaf ca. 1920 in de Velnerhoek aan de andere kant van de spoorlijn en werd gebruikt om het gebied rond de molen droog te malen. Door verbeteringen aan de waterhuishouding verloor de molen na 1970 zijn functie en raakte in verval.
In 1997 erfden twee neven Overesch deze molen. Vanaf die tijd werden pogingen ondernomen om de enig overgebleven windmotor (van enig formaat) van de provincie Overijssel voor een roemloos einde te behoeden. Dankzij de inzet van medewerkers en oud-medewerkers van Siemens Demag Delaval te Hengelo en door ondersteuning van andere bedrijven en Het Waterschap Groot Salland en door een bijdrage uit de SponsorBingoloterij kon de restauratie plaatsvinden. Vanwege de slechte bereikbaarheid op de oude plek, werd de molen tevens 200 m verplaatst. Hierdoor kreeg de molen op de nieuwe locatie een veel betere toeristische en educatieve uitstraling.
De in 2003 gerestaureerde molen is via het langs de Raalter Wetering gelegen schouwpad te bereiken. De windmotor is van het type Record (*) met 18 schoepen met een vlucht van 3 meter. De waaierpomp kan 2000 l/uur verwerken. Nadere informatie over dit project kan men krijgen bij mevr. Jeanne de Vries-De Vos.
Op 24 mei 2003 werd de molen feestelijk in bedrijf gesteld door de heer Sybe Schaap, dijkgraaf van Waterschap Salland.
In 2010 besloot de RCE tot het niet aanwijzen van de windmotor als beschermd monument, omdat deze geen wezenlijke aanvulling op het reeds beschermde bestand windmotoren levert.
Bronnen:
- Nederlandse Molendatabase.
- "Windmotoren in Friesland", art. door Hans de Vries in Wiek en rad, orgaan van de Stichting 'De Overijsselse Molen', maart 2004.
------
(*) Het is ons niet duidelijk of de molen een Record is (Bakker, IJlst) of van Van der Laan, Garijp.
Aug. 2018 staat het windrad vastgebonden aan de kop.
3. Foto's: Willem Jans, 9 aug. 2003 4. Foto: Stefan Boumans, 20 juni 2018 5. Foto: Stefan Boumans, 9 aug. 2018