plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.23
aanduidingPieter Gerritspolder
plaatsItens
gemeenteSúdwest-Fryslân
provincieFryslân
locatie RD X 172141, Y 568680
N 53.104645, O 5.643145
   
standplaatsIewei
gebouwdcirca 1925
(zie Verwijzingen v. voorganger)
statusbestaand
eigenaarMolenstichting Súdwest-Fryslân
molenaarWiebren Kuperus
  
   Constructie
omschrijvingmiddelgrote windmotor
fabricaatMous, Balk
leverancierJ. Mous, Balk
inrichtingwaaierpomp
raddiameter4,1/ 4,5 m
bladen18
plaatje
1. Foto: anoniem, 19 april 2014
   Verwijzingen
voorgangerDatabase van Verdwenen Molens, dbnr. 9763
inventarisnr.17 Bergstra&Hengst
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 11477
monumentnr.516367 (Monumentenregister RCE)
   Geschiedenis / beschrijving
Deze windmotor is een markant herkenningspunt in het open weidegebied ten noorden van Itens. In Nederland ontworpen en vervaardigd door de firma Mous te Balk.
De molen moet begin jaren dertig gebouwd zijn op de plaats van een afgebroken spinnekopmolen. Op een topografische kaart uit 1930 staat deze spinnekop nog weergegeven, de windmotor moet dus iets later zijn gebouwd.

De toren staat in een uit beton opgetrokken funderingsbak voorzien van houten deksels. In de funderingsbak is een stalen waaierpomp voorzien van een houten opleiderpijp met een houten terugslagklep aangebracht. Aan de polderzijde is een stalen kroosrek aangebracht. De molen maalt uit op de Friese boezem. De zeer slanke stalen toren heeft een ladder en een vierkante stelling bestaande uit stalen liggers.
Aan de bovenzijde van de toren is een geconstrueerd stalen motorlichaam aangebracht. Het achttien gegalvaniseerde stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 4,50 m. De waaierpomp wordt direct aangedreven door de verticale spil.
-----

In 2006 nam dorpsbelang De Fjouwer Doarpen het initiatief om de windmotor op te knappen. Subsidies verzamelen kostte veel tijd, net als toestemming voor Stichting Monumentenbehoud Littenseradiel om de grond waarop de molen staat te kopen. Dit verliep deels via een erfgenaam in Canada.

Eind 2010 was de financiering rond, kon de ondergrond van de molen worden aangekocht en werd daadwerkelijk gestart met de renovatie. De technische begeleiding hiervan werd gedaan door Van Reeuwijk Bouwmeester uit Arum, en het werk werd uitgevoerd door de Mannen van Staal uit Leeuwarden.

In het bijzijn van de schoolkinderen van openbare basisschool “De Romte”, werd de windmotor vrijdag 17 mei 2013 weer officieel in gebruik gesteld
De stichting heeft ook nog een bruggetje laten bouwen, zodat de molen beter bereikbaar is.
Bron: Leeuwarder Courant 31 oktober 2012, en website Gemeente Littenseradiel, 9 mei 2013.
   Aanvullingen
Poldergrootte 14 ha. Bron: waterstaatskaart Sneek Oost, herzien in 1947-1949. Rij 7, kolom 13.
-----

Deze gerestaureerde windmotor staat ter hoogte van de Iewei bij Itens. Tegenwoordig ligt er een gegalvaniseerd stalen loopbruggetje over de sloot tussen de weg en het land waar de molen staat.
De toren heeft een zwarte coating en heeft, gemeten onder bij de fundering, een breedte van ca. 118 cm. De windmotor is gefundeerd op een vierkante betonnen waaierpompput van ca. 120 cm breed en met op de vier hoeken een schuin naar buiten stekend uitsteeksel. De put is afgedekt met twee betonnen deksels, met in het midden een gat voor de as naar de waaier. De vier staanders van de toren bestaan uit hoekprofielen van 7 cm breed. De windmotor is uitgerust met twee windvanen. De tandwielen bovenin de toren zitten in een gesloten behuizing.
Jan Wagenaar, 18 mei 2016.
-----

Vanwege de opheffing van de gemeente Littenseradiel werd de molen op 29 aug. 2019 overgeschreven van de Stichting Monumentenbehoud Littenseradiel naar de Molenstichting Súdwest-Fryslân.

plaatje
2. Foto: W. Jans, 28 juli 2003
plaatje
3. Detail van onderstaande foto
plaatje
4. Foto: W. Jans, 19 sept. 2009
plaatje
5. Foto: W. Jans, 17 juni 2010


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2022-07-17 12:13:04
Colofon en copyrights