plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.1720
aanduidingDe Kleine Veer
adresAmsterdamsevaart
plaatsHaarlem
gemeenteHaarlem
provincieNoord-Holland
locatie RD X 107057, Y 488881
N 52.385690, O 4.682984
   
gebiedOeverlanden aan de Liede
standplaatsW van de Binnen Liede, 0,25 km N van de spoorlijn
gebouwd 1995
(zie Verwijzingen v. voorganger)
statusbestaand
functieinmaler rietland/natuurgebied, de oeverlanden van De Liede
toestandgoed
maalvaardigja
biotoop2
eigenaarLandschap Noord-Holland
  
   Constructie
omschrijving houten weidemolen
inrichtingwaaierpomp
plaatje
1. Foto van ca. 2010
   Verwijzingen
voorgangerDatabase van Verdwenen Molens, dbnr. 8446
volgnr. Molenboek447 (Weidemolens in NH)
inventarisnr.107-488
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 10035
   Geschiedenis / beschrijving
Ø 4 m, ashoogte 2,3 m. Vaste vaan. Geschilderd en geteerd. Betonnen voeting. Houten as, houten roeden. Windvaantje als makelaar.
Aan 3 kanten ingebouwd in riet met bomen nabij, alleen slootzijde (W) is nog open. Functioneert toch zo goed dat hij maar één tot enkele weken per jaar hoeft te malen. Windwijzer in de vorm van een veer.

In het jaarboek Haerlem 2012, blz. 122-132 + afb, staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van dit molentje. Zie nha.courant.nu/periodicals/JJVH.
-----

Een somber slot van de voorganger van dit molentje was de mededeling van dhr. Warnaars in de bestuursvergadering van Vereniging Haerlem van 17 april 1969: Het molentje was verdwenen! Onbekenden bleken er met het molentje vandoor te zijn gegaan.
Tien jaar later, omstreeks 1979, ontdekte Peter Hammann, de latere voorzitter van de Molenstichting, de restanten van het Liedemolentje in desolate staat in een Overveense tuin. Hij verzocht de bezitter of hij het molentje mocht opknappen. Deze man was dit ooit zelf van plan. Na een eerste afwijzing werden enige tijd later de restanten toch aangeboden, maar wel met de verplichting om het molentje ook daadwerkelijk weer te herbouwen. De restanten van dit molentje hebben daarna nog een tijd als expositiemateriaal bij poldermolen de Veer gelegen waar Peter toen molenaar was en daar woonde.
De onderdelen kwamen, toen de Molenstichting Zuid-Kennemerland een werkplaats verwierf, aldaar terecht.

Het was dus de bedoeling om het molentje te restaureren, maar na een korte inspectie werd besloten om het molentje na te bouwen, omdat de meeste onderdelen zwaar verrot waren. In 1990 werd door aannemer Henk van der Linden alvast een nieuwe onderkast gebouwd, en werd er door onze secretaris Frits Breen een werktekening gemaakt, aan de hand van de restanten.
Van het oude weidemolentje zijn alleen het bovenwiel (zonder kammen), de penbalk en het kogellager, en de koker met het zeteltje hergebruikt. De overige onderdelen zijn opnieuw vervaardigd uit restmaterialen. Meest uit de eigen voorraad.
Het molentje heeft, in afwachting op een definitieve plaatsing, ongeveer een jaar naast poldermolen de Veer staan proefdraaien. Een nieuw naam werd gevonden: De Kleine Veer, evenals een nieuwe locatie. Het Noord-Hollands Landschap kon De Kleine Veer goed gebruiken.

Op 11 november 1994 is De Kleine Veer op enkele meters van zijn oorspronkelijke plek buitendijks aan de Liedeoever neergezet. Het staat weer aan de rand van zijn rietlandje aan de Binnenliede. De poel in dit gebiedje wordt door het molentje nat gehouden. Het molentje maalt dus in. Een natuurlijke overstort voorkomt dat er teveel wordt ingemalen.
Het gebied is een uitstekende plaats voor zeldzame broedende watervogels en Orchideeën.
De betonnen bak waar het molentje op staat is gebouwd en geplaatst door de Grontmij die rond die tijd toch bezig was met de herinrichting van de Veerpolder.
Op 13 juni 1995 is De Kleine Veer officieel door Stichting Molens Zuid-Kennemerland overgedragen aan Het Noord-Hollands Landschap die het gebied dus pacht van Stichting Recreatieschap Spaarnwoude. Het Noord-Hollands Landschap is eigenaar geworden, en de S.M.Z.K. blijft het onderhoud van het molentje verzorgen.
Op 27 oktober 2002 blies een zware storm het molentje net als zijn voorganger ondersteboven. Er moest weer het een en ander worden vernieuwd en versterkt. Na een jaartje afwezig te zijn geweest staat het weer op zijn plek tussen de Veerplas en de spoorlijn Amsterdam-Haarlem en hopelijk voor een nog veel langere tijd.
Bron: DHM Molenbestand.
-----

In het vroege voorjaar van 2012 werd de molen door Bernard Felix en enkele andere vrijwilligers van Landschap Noord-Holland opgeknapt en maalvaardig hersteld.

plaatje
2. Foto: Ronald Bakker, 19 sept. 2007
plaatje
plaatje
4. Foto's: Stefan Boumans, 16 mei 2009
plaatje
5. Foto: Hans Hibma, 24 mei 2009


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2022-08-05 12:47:26
Colofon en copyrights