plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.1
aanduidingBaaijumer Polder
plaatsBaaium/ Baijum
gemeenteWaadhoeke
provincieFryslân
locatie RD X 171599, Y 574839
N 53.160005, O 5.635369
   
standplaatsbij Kleasterwei 7
gebouwd 1935
(zie Verwijzingen v. voorganger)
statusbestaand
eigenaarWetterskip Fryslân
  
   Constructie
omschrijvingmiddelgrote windmotor
fabricaatMous, Balk
leverancierJ. Mous, Balk
inrichtingStalen waaierpomp
raddiameter5 m
bladen18
plaatje
1. Foto: W. Jans, 12 jan. 2005
   Verwijzingen
voorgangerDatabase van Verdwenen Molens, dbnr. 4239
inventarisnr.19 Bergstra&Hengst
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 11479
monumentnr.516366 (Monumentenregister RCE)
   Geschiedenis / beschrijving
Deze windmotor is een markant herkenningspunt in het open weidegebied tussen Baaium, Winsum en Húns. De naar Amerikaans model ontstane windmolen is in Nederland ontworpen en in 1935 gebouwd door de Firma J. Mous te Balk. Hij kwam op enkele meters afstand van een na het gereedkomen van de windmotor gesloopte traditionele windmolen.

De toren staat in een uit beton opgetrokken funderingsbak voorzien van houten deksels. In die bak is een stalen waaierpomp voorzien van een houten opleiderpijp met een houten terugslagklep aangebracht. Aan de polderzijde is een stalen kroosrek aangebracht. De molen maalt uit op de Friese boezem. De waterlopen zijn langs die van de voormalige traditionele molen aangelegd, waardoor de molen niet in het hart van de aan-, en afvoersloot staat zoals gebruikelijk is. De zeer slanke stalen toren heeft een ladder en een vierkante stelling bestaande uit stalen liggers, een houten dek en een stalen hekwerk. Op de stelling is een houten bak voor het onderbrengen van smeermiddelen geplaatst. Aan de bovenzijde van de toren is een geconstrueerd stalen motorlichaam aangebracht. Het achttien gegalvaniseerde stalen bladen tellende windrad heeft een diameter van 5 meter. Het rad bestaat uit zes straalarmen waartussen segmenten met ieder drie bladen, verbonden door twee ringen, zijn aangebracht.

De molen is voorzien van twee vanen voor de zelfregeling naar de windrichting. De zelfregeling naar windsterkte gebeurt doordat bij toenemende omloopsnelheid de optredende tanddruk-reactiekracht van het windrad groter wordt dan de spanning van de schroefveer van de vaan. De molen zal zich hierbij krimpend uit de wind draaien.
De molen zal hierbij geholpen worden door de vaste zijvaan, welke de molen ook uit de wind wil drukken. Er is dus sprake van een dubbel zelfregelingssysteem naar windsterkte. De molen is voorzien van een gietstalen gaande werk en stalen spillen. De waaierpomp wordt direct aangedreven door de verticale spil.

In 2004 werd de molen gerestaureerd. Na een inleiding van Dhr. J.J. Laan, DB bij het Wetterskip Fryslan, werd de molen door de burgemeester van Littenseradiel op 4 september 2004 officieel opnieuw in gebruik genomen.
-----

Na een periodieke onderhoudsbeurt werd de windmotor tussen Baaium en Winsum weer teruggeplaatst. Doarpsbelang Baaium is blij met de restauratie, die mede mogelijk werd gemaakt door stichting Waterschapserfgoed.
Bron: nieuwsbericht Omrop Fryslân, 26 apr. 2021.

plaatje
2. Foto: W. Jans, 12 jan. 2005
plaatje
3. © Foto: Leo van der Drift, 10 jan. 2009
plaatje
4. Detail van bovenstaande foto
plaatje
5. Foto: S.F. Overdijk, 9 maart 2013


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2022-02-26 15:46:29
Colofon en copyrights