plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.4372
aanduidingMolen Vivre Interieur Authentique (opslag)
plaatsNijmegen
gemeenteNijmegen
provincieGelderland
locatie RD X 187180, Y 433425
N 51.888418, O 5.854646
   
standplaatsStationsweg 19
statusin opbouw/opslag
toestandslecht
eigenaarVivre Interieur Authentique
  
   Constructie
omschrijving ijzeren weidemolen
fabricaatBosman, Piershil
typeA-Ford
inrichtingx
plaatje
1. Foto: Jan Mulder, 28 okt. 2021
   Geschiedenis / beschrijving
Aan de Stationsweg 19 in Nijmegen-Noord (vm. dorp Ressen), is het bedrijf Vivre Interieur Authentique gevestigd. Het bedrijf handelt in antiek, brocante, industrieel materieel etc. Het al langer bestaande bedrijf vestigde zich half 2012 in het pand aan de Stationsweg, een voormalig koelpakhuis van de reeds lang niet meer bestaande fruitveiling Ressen. Als blikvangers (dus niet als verkoopobjecten) voor zijn bedrijf heeft de oprichter/eigenaar bij de ingang van het terrein twee Bosmanmolens (type A-Ford) geplaatst, gemonteerd op betonnen platen. Dit is geruime tijd na 2012 gebeurd, op foto’s uit 2016 zijn de molens te zien. Met onderbemaling hebben deze twee molens dus niet van doen. De herkomst van de molens zou volgens de aanwezige gastheer/verkoper niet meer bekend zijn. De molens verkeren in slechte staat en veel onderdelen ontbreken.

Het bedrijf heeft regelmatig (onderdelen van) Bosmanmolens in de verkoop. Ook worden onderdelen van BM’s omgevormd tot andere objecten, zo is bv. op foto’s van het bedrijf te zien dat ondertorens omgevormd zijn tot staande lampen. Bij ons bezoek lag op het voorterrein een inmiddels verkochte groen geverfde Bosmanmolen, type A-Ford (zie foto’s).

Een bewoner van de Stationsweg, die daar al decennia woont, vertelde ons dat in de omgeving van Nijmegen nauwelijks tot geen molens voor onderbemaling hebben gestaan, wellicht enkele voor bevloeiingsdoeleinden. In ieder geval zo vertelde hij, heeft op het veilingterrein en omgeving nooit onderbemaling plaats gehad.

Marja en Jan Mulder, 29 okt. 2021.

plaatje
plaatje
plaatje
plaatje
5. Foto's: Jan Mulder, 28 okt. 2021


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2021-11-21 13:14:57
Colofon en copyrights