plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.4316
aanduidingMaalderij van Heense Molen
plaatsNieuw-Vossemeer
(vh. Heense Molen)
gemeenteSteenbergen
provincieNoord-Brabant
locatie RD X 75805, Y 402184
N 51.602955, O 4.244044
   
standplaatsRijskweg 45, 70 m W van molen De Vos
gebouwd 1904/1930
statusbestaand
functiekorenmolen
toestand?
maalvaardig?
eigenaarparticulier/ Stichting De Vossemeerse Molen
  
   Constructie
beschrijvingmaalderij
typemotormaalderij
inrichtingmaalstoel
plaatje
1. Foto (uitsnede): Ronald Troost, 7 nov. 2020
   Verwijzingen
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 12628
   Geschiedenis
In 1904/1905 werd bij de windmolen te Heensche Molen een kleine motormaalderij gebouwd, aan de andere kant van het toenmalige molenaarshuis. De aandrijving werd verzorgd door een zuiggasmotor, die in dezelfde ruimte lag als het koppel stenen. In 1930werd deze vervangen door een 25 pk eencilinder dieselmotor fabricaat A. Dekkers te Roosendaal, deze werd in een aparte ruimte achter het maalderijgebouwtje geplaatst.

Het gebouwtje bestaat uit twee delen: de voorkant met een spitse kap, waarin de maalstoel met een koppel kunststenen staat, vermoedelijk geplaatst door molenmaker Van den Hamer uit Brouwershaven. Hierachter staat een later aangebouwd gebouwtje met plat dak, waarin de motor staat opgesteld. Achter het gebouwtje is een koelwaterput aanwezig. De overbrenging geschiedt vanaf de motor door middel van een riem, welke via een horizontale as en een haakse overbrenging met gietijzeren kamwielen de loper aandrijft.

In 1981 kwam het gebouwtje in handen van een particuliere eigenaar, die het compleet met inrichting intact liet. Het gaandewerk en de motor (en de opstal?) werden in 1991 overgenomen door de Stichting De Vossemeerse Molen, en de eigenaar van de ondergrond stond toe dat de maalderij af en toe in werking werd gesteld.

Later nam de buurman het gebouwtje over, en hij wilde het binnenwerk laten verwijderen en het gebouwtje slopen om zijn tuin te vergroten. Door de Vereniging De Westbrabantse Molens werden maatregelen genomen om directe sloop tegen te gaan. Er werden positieve reacties ontvangen van diverse molenvrienden en molenverenigingen. Het belangrijkste is dat zij een verzoek deden om de motormaalderij op de monumentenlijst te plaatsen.

Bron, meer informatie en foto's:
- "Korenmolen "De Vos" te Heense Molen, In historisch en technisch perspectief bekeken", Lodie Baauw en Ton Meesters, 2000. Uitg. Vereniging De Westbrabantse Molens i.s.m. Stichting Vrienden Vosmeerse Molens.
- "Heense Molen: voortbestaan kleinste motormaalderij van Nederland op het spel!", artikel door Vereniging De Westbrabantse Molens in Molenwereld, feb. 2010.

plaatje
2. Foto: Ronald Troost, 7 nov. 2020
plaatje
plaatje
plaatje
5. Foto's: Ton Meesters, 1993


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2020-11-20 16:39:21
Colofon en copyrights