plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.3842
aanduidingWindpark UT WOT, De Kreta
plaatsEnschede
gemeenteEnschede
provincieOverijssel
locatie RD X 255821, Y 473363
N 52.239087, O 6.863307
   
standplaatsDe Achterhorst
gebouwd 1976
statusbestaand
functieonderzoeksmolen
  
   Constructie
omschrijvingkleine windmotor
fabricaateigenbouw
inrichtingplunjerpomp
raddiameter6 m
bladen4
plaatje
1. Foto: WOT, eind 2022
   Verwijzingen
informatie/ foto'sAllemolens.nl, molen nr. 12068
   Geschiedenis / beschrijving
De Werkgroep OntwikkelingsTechnieken (WOT) is een studentenvereniging van de Universiteit Twenthe die goedkope technische toepassingen voor ontwikkelingslanden ontwikkelt. Op het demonstratieterrein zijn allerlei duurzame technologieën van te vinden, zoals windmolens, waterpompen en warmwatersystemen op zonne-energie.

De WOT streeft naar ontwerpen die in een eenvoudige werkplaats gemaakt kunnen worden. Dit houdt in dat er uitsluitend standaardmaterialen gebruikt worden. Er zijn geen precieze bewerkingen aanwezig in het ontwerp. Voor de bouw zijn geen dure machines nodig. Met dit in het achterhoofd is de “Kreta” ontworpen.

De Kreta-molen is gebouwd in 1976 en is sinds die tijd zeer betrouwbaar gebleken. Het is één van de apartste en mooiste molens op het WOT-terrein, omdat hij vrijwel volledig uit hout gebouwd is. De rotor is van het type dat ook op Kreta (een eiland in de Middellandse Zee) gebruikt wordt, en heeft een diameter van zes meter. De molen heeft geen rem om bij een naderende storm de wieken stil te kunnen zetten. De zeiltjes zullen opgerold moeten worden. Via een bepaald mechanisme (een draaiende beweging wordt omgezet in een heen-en-weergaande beweging) drijft de rotor een zuigerpomp aan. Hiermee is de molen in staat om water op te pompen van maximaal 15 meter diepte. Bij een windsnelheid van 4 meter per seconde (windkracht 3) levert de molen 15 liter water per minuut bij een opvoerhoogte van 10 meter. Bij lagere opvoerhoogtes levert de molen meer water. Voor het bouwen van de molen is houtbewerkingsgereedschap nodig.

Bron: website Werkgroep OntwikkelingsTechnieken (WOT), sept. 2017.
-----

De Kreta is recentelijk helemaal opgeknapt en in topstaat.
Erik Arts, namens WOT bestuur 2022, 19 nov. 2022.

plaatje
plaatje
plaatje
4. Foto's: Ronald Bakker, 22 sept. 2017
plaatje
5. Foto: WOT, eind 2022


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2023-01-21 09:00:19
Colofon en copyrights