plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Molendatabase.net
Zoek globaal op trefwoord:
of dbnr.:
plaatje of zoek gedetailleerd
   Algemeen
dbnr.3047
plaatsGroot-Ammers
gemeenteMolenlanden
provincieZuid-Holland
locatie RD X 117426, Y 438085
N 51.929962, O 4.840897
   
standplaatsbij het Streekcentrum Het Liesvelt, Wilgenweg 3
statusverdwenen
toestandslecht
  
   Constructie
beschrijvingijzeren weidemolen
fabricaatBosman, Piershil
typeWBC
inrichtingwaaierpomp
plaatje
   Geschiedenis
Op de parkeerplaats bij het streekcentrum Het Liesvelt te Groot-Ammers hebben een poosje (hoe lang?), onderdelen gelegen van 2 Bosmanmolens en 1 eigenbouw. Ze waren eigenlijk bedoeld om er een complete molen van de maken met als locatie Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1 te Papendrecht. Dat is niet doorgegaan en de onderdelen gingen naar het Streekcentrum Het Liesvelt in Groot-Ammers.
Ook daar zijn ze niet gebruikt. Er bleek niet veel van te maken te zijn en het meeste is afgevoerd als oud ijzer op 1 toren na. Deze is gebruikt om er een ooievaarsnest op te plaatsen.
Er kwam een deel van een molen welke stond aan de dijk bij de polder Avelingen? en een deel uit polder Boven-Hardinxveld “in de buurt van een vishandel”. Zal dan zeer waarschijnlijk dbnr. 2916 of dbnr. 4321 zijn geweest.
Jaap de Vries, 7 sept. 2016.
-----

Dit was ooit een Bosman WBC met een 7 meter toren (3 meter domtoren en 4 meter toren). Molen is zwaar beschadigd en niet geheel compleet meer, waarschijnlijk in een storm verongelukt of bij demontage omvergetrokken.
Het pomphuisdeksel heeft meegedraaid met de schoepenas en is helemaal rond afgesleten. De schoepenas is van een 2 meter hoge fundatie, waarop de molen ooit heeft gestaan.
Aan de enige wiek zit nog een stuk van het afgebroken wiekenkruis, dat zegt wel wat over hoe de molen aan zijn eind gekomen is.
Cor Bus, 10 sept. 2016.

plaatje
plaatje
plaatje
4. Foto's: Jaap de Vries, 12 april 2012


Stuur een reactie
Gewijzigd: 2020-11-20 09:30:32
Colofon en copyrights