natuurgebiedje bij een poel, 75 m noordwest van de weg Wateringskant en 300 m zuidwest van de zuivelfabriek
gebouwd
1998 geplaatst
status
bestaand
functie
inmaler vogelmeertje
toestand
goed
maalvaardig
ja
biotoop
5
eigenaar
Stichting 'Historisch Niedorp'
Constructie
omschrijving
ijzeren weidemolen
fabricaat
Bosman, Piershil
type
A-Ford
inrichting
waaierpomp
1. Foto van ca. 2010
Verwijzingen
volgnr. Molenboek
33 (Weidemolens in NH)
inventarisnr.
120-530
Geschiedenis / beschrijving
Ø 3 m, ashoogte 5 m. 4 windbladen, 2 vanen. Staal. Inmaler, vlotter aan de perszijde.
Oorspronkelijk bouwjaar is 1952.
Bij de revisie van 2015 kreeg de molen een wiekenstel met aluminium bladen, en staartbladen van staal.
-----
Voorjaar 1992 werd deze Bosmanmolen door de eigenaresse, die aan de Oosterweg te Nieuwe Niedorp woonde, aangeboden aan de Stichting "Historisch Niedorp" en door hen opgeslagen. De bedoeling was hem te plaatsen in het plantsoen bij de Trambaan te Winkel, schuin tegenover de bibliotheek en de Rabobank.
Later bood zich in het kader van de ruilverkaveling "Schagerkogge" de gelegenheid aan hem te plaatsen bij een waterpoel in de zuidwesthoek van de Weerepolder aan de Mientweg, eigendom van de gemeente en aangewezen als natuurgebied. De molen zorgt er als inmaler voor dat het waterpeil in de poel op hoogte wordt gehouden.
Voor de plaatsing moest er veel hersteld en opgeknapt worden, zelfs werd er een tweede molen bij gekocht voor de onderdelen. Veel werkzaamheden werden verricht door Floor Kuiper. De landinrichtingscommissie maakte de sloten en het perceel geschikt. Aan het toegangshek werd een bord met de volgende tekst gehangen:
Deze lepelaarspoel kwam tot stand
dankzij de inzet en medewerking van:
Stichting "Historisch Niedorp",
Vogelwerkgroep Niedorp,
Landinrichtingscommissie,
Gemeente Niedorp,
Rabobank "Schagen en Omg."
Rond 1980 nam de Stichting Historisch Niedorp de Bosmanmolen over van Adrie Kramer, toendertijd wonend aan de Oosterweg te Nieuwe Niedorp. Na een jaar opslag bij de gebroeders Kleinsma te Winkel werd hij na het nodige onderhoud geplaatst op de huidige locatie aan de Mientweg.
Bron: Weidemolentje, waar is het gebleven?, art. door Maarten Mooij in Informatieblad Stichting "Historisch Niedorp", mei 2015 blz. 17.
-----
In 2015 liep de molen schade op. 12 aug. 2015 werd hij door Cor Bus gedemonteerd voor reparatie.
Op 5 nov. 2015 werd de fundatie er uitgehaald, onderheid en teruggeplaatst. Daarna werd de gereviseerde molen ook weer teruggeplaatst.
Voor deze werkzaamheden werd een subsidie van 1500,- euro beschikbaar gesteld door de Noord-Hollandse Molenfederatie uit het Bankgiro Loterij Weidemolenfonds van De Hollandsche Molen.