De plannen voor de bouw van de aardappelmeelfabriek stuitten op bezwaren van logementhouders aan het Schildmeer en van vissers, die vreesden dat het water vervuild zou raken. Nadat besloten werd tot de aanleg van zuiveringsbekkens achter de fabriek werd in 1904 toch een hinderwetvergunning afgegeven. Een jaar later bleek er toch te veel vervuiling en werd de vergunning weer ingetrokken, maar na nieuwe zuiveringsmaatregelen werd de vergunning opnieuw verleend in 1906.
Bron: Wikipedia.
De windmotor moet gediend hebben voor het waterbeheer tussen de zuiveringsbekkens en de vuilwaterplas, hij stond daar tussenin. Voor de afvoer van regenwater van het fabrieksterrein was dat via een grondduiker onder de Slochter Ae door verbonden met de Hooilandspolder.
-----
De windmotor staat niet (meer) op de waterstaatskaart Groningen Oost, verkend in 1930, bijgewerkt tot 1935.
-----
Dit was waarschijnlijk een middelgrote molen opgebouwd uit 6 cm hoekprofiel.
De toren had, gemeten onder bij de fundering, een breedte van ca. 175 cm. De hoekprofielen hiervan in het fundament zijn al bijna grotendeels weggeroest. Het fundament van 4 vierkante, aan elkaar gebouwde zuilen, bestaat geheel uit metselwerk en is aan de bovenzijde wat aangesmeerd. De totale breedte hiervan is zo'n 245 cm.
Jan Wagenaar en Wim Mensinga, 8 feb. 2016 en 26 jan. 2017.
3. Foto's: W. Jans, 7 maart 2015 5. Foto's: Jan Wagenaar, 26 jan. 2017